Nyt kyllä hävettää olla koiranomistaja. Meillä on kaunein talvi pitkiin aikoihin. Valkea hanki ja kuuraiset puut saavat mielen rauhoittumaan. Mutta mitä silmäni näkevät lenkillä ollessani… pitkin pyöräteitä ja jalkakäytäviä näkee vain keltaisia vanoja ja kakkakasoja siellä täällä.

Mikä meitä ihmisiä riivaa? Emmekö tiedä koiraa hankkiessamme, että koirat myös pissivät ja kakkivat? Keltaisille pissivanoille emme paljoa mitään voi. Mutta ne kakat on helppo sujauttaa pussiin pois yleisiltä kulkuväyliltä. Mikä siinä tehtävässä voi olla niin vaikeaa? Onko se jotenkin noloa kykkiä keräämässä kakkoja maasta vai mikä mättää? Lakikin ottaa asiaan kantaa näin: Järjestyslain 4 luku, 14 §, kohta 3: Yleisen järjestyksen ja turvallisuuden säilymiseksi koiran omistajan tai haltijan on pidettävä huolta siitä, että koiran uloste ei jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa.

Itse pyrin keräämään kasat aina pois. En tietenkään hypi ojaan kasoja etsimään, mutta hoidetuilta alueilta taajama-alueelta kerään ne mukaani. Olen pistänyt tyhjiä kakkapusseja kaikkien takkieni taskuihin ja kasseihin/reppuihin niin että niitä on saatavilla aina kun iso hätä yllättää Inkan. Kakkapusseja ostan kaupasta, biohajoavia tietenkin (tämä ei ole mainos!). Roskiksia kaipaisin kylänraitille enemmän johon sen täysinäisen pussin sitten voisi sujauttaa. Kennelliiton sivuilta luin, että esim. Landbon pientaloyhdistys Sipoossa on kehittänyt idean, jossa pientaloasukkaat sallivat tarralla koiranjätöspussien tiputtamisen yksityisiin roskapönttöihin. Hieno idea, totta tosiaan!

Asia on varmaan enemmän kiinni asenteista. Surffailin hieman ja luin koiranhankintaan liittyviä sivustoja. Netistä löytyy paljon hyödyllistä tietoa asiasta. On listoja varusteista mitä pitää hankkia ennen pennun taloon tuloa. Listalta löytyy kaulapanta, hihna, ruokakipot, harjat, lelut ym. Kenenkään listalta ei löytynyt kakkapusseja. Oli ohjeita sisäsiistiksi opettamisesta ja ulkona hihnassa kulkemisesta, mutta missään ei ollut neuvoja ulosteiden siistimisestä ulkoa. Pitäisikö järjestää MKKK eikun KKKK = koirankakkakeruukursseja? Ei kai nyt sentään. Monet vastuuntuntoiset kasvattajat antavat ruokinta ja muita arvokkaita neuvoja uusille pennunomistajille. Neuvojen joukkoon voisi pistää myös tämän kakkakasojen keräämisasian. Uusille pennunomistajille voisi myös antaa mukaan muutaman kakkapussin kotimatkaa varten. Siitähän se sitten lähtisi, kun heti alusta tottuu keräämään kasat pois.

Onhan maailmassa paljon, paljon tärkeämpiäkin/pahempiakin asioita kuin nämä pienet, ruskeat, joissakin suunnatonta inhoa aiheuttavat pallerot, mutta jostain voi aina aloittaa. Seuraavan vuodatukseni aihe on rikkinäiset pullot, roskat, tupakantumpit jne. No niin, nyt olen minäkin kantanut korteni kekoon tähän jokavuotiseen kakkakeskusteluun. Olenkohan tulossa vanhaksi??